Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en vinranka som jag fick i present i somras. Den står nu i en stor kruka utomhus, men där klarar den sig väl inte hela vintern? Hur ska jag göra med den? Den har också fått ganska långa rankor, ska man kapa dem och i så fall när då?
/Ingrid E, Stockholm

Svar:
Nej, den överlever nog inte i krukan om den står kvar oskyddat utomhus. Även om du har en härdigare sort. Om du har möjlighet att ta in krukan i ett kallförråd, garage eller liknande är det kanonbra. Det gör inget om den står mörkt, eftersom vinrankan ändå kommer att tappa alla blad när den går i vila.

Alternativet är att försöka täcka in den väl och ställa den skyddad från kyla både underifrån och ovanifrån. Gärna mot en varm husvägg, i skydd från regn och snö, och insvept i bubbelplast och säckväv eller gamla trasmattor. Du kan också ställa hela krukpaketet i en kartong och knöla ihop tidningspapper som isolering mot kylan i luften.

Vinrankorna beskär man nu på senhösten (november) genom att skära in alla sidoskott till två blad på grenen. Spara 0,5-1 meters tillväxt på huvudrankorna. Huvudbeskärningen gör man sedan flera gånger under sommaren när vinet har börjat blomma. Detta för att klasarna ska kunna växa fritt och få rikligt med sol på sig. Då klipper man också bort alla nya skott som kommer utanför blomklasen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.