Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har en hoya som säker är över tio år gammal. Den står i söderläge och växer väldigt bra. Har ibland klippt ned den för att den blivit för stor och ohanterlig. Vad skall man göra för att växten ska blomma, det har den aldrig gjort fast den verkar trivas så bra där den står.
/Nan Gummeson, Lidingö

Svar:

Det kan finnas flera olika anledningar till att den inte blommar. Men i ditt fall låter det som om den har det för bra. Att den har vuxit sig stor och ohanterlig tyder ju på att du kanske sköter du om den alltför väl och ger den för mycket gödsel. Det som händer då är att växten tror att den inte behöver föröka sig och därför aldrig går i blom. Det är precis samma sak med fruktträd och bärbuskar. Gödslar man dem för mycket blir det inga bär och frukter, bara blad. Särskilt kväverik gödsel stimulerar inte blomsättningen, bara bladverket. På samma sätt brukar också hibiskus kunna bli enorma, gröna och frodiga växter utan en enda blomma.

En hoya gillar att ha det ganska knapert. Gärna en trång kruka och ganska mager jord. Dessutom bör den torka upp rejält mellan vattningarna och inget vatten får bli kvar på fatet eller i ytterkrukan. Ge den också bara sparsamt med gödning i fortsättningen så ska du se att den kommer att belöna dig med att gå i blom.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.