Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag undrar hur vi ska beskära vår lönn på bästa sätt. Den har blivit beskuren till hälften tidigare och vi tog resterande hälft förra hösten. I år har den skjutit en massa skott som blev väldigt höga. Dessa har vi tagit bort. Hur ska vi göra för att få en fin krona?
/Hanna

Svar:
Ni är verkligen inte ensamma om det här problemet. Många har helt enkelt för stora träd i sina villaträdgårdar. Jag konsulterade arboristen Daniel Daggfeldt, vd på Trädmästarna som arbetar med trädvård i parker och privata trädgårdar. Här är hans råd:

Lönnar blir väldigt stora träd och därför brukar de beskäras ganska hårt i villaträdgårdar. Men lönnar är samtidigt mycket känsliga för hård beskärning. Trädet kan få röta i snittytorna vilket på sikt försvagar det. I värsta fall kan det också dö om man kapar för mycket.

Träd har dock fantastiska överlevnadsmekanismer, och trots att er lönn kanske har varit för hårt beskuren är det ändå enklast nu att fortsätta med den beskärningen. Det vill säga: fortsätta hålla tillbaka skotten till de gamla beskärningspunkterna.

Men att trädet ser ut som det gör är definitivt ett tecken på att det är fel träd för platsen. En skogslönn kräver jättelika ytor, i en öppen park blir de lätt 20-25 meter höga med en bred krona. Kanske ska ni överväga att ta bort lönnen helt och välja ett mindre träd för er trädgård.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar