Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Hur gör jag med mina hortensior under vintern, som jag planterat i stora krukor utomhus?
/Kerstin

Svar:

Har du möjlighet att ta in krukorna någonstans där det är kallt (helst omkring +5 grader) men frostfritt så är det perfekt. Det behöver inte vara ljust, eftersom de kommer att tappa bladen. Ställ först krukorna under tak. Det är viktigt att jorden får torka upp ordentligt, annars kyler jordklumpen ner rötterna för mycket inför övervintringen.

Ett lite mer chansartat alternativ är att packa in krukorna och ställa dem utomhus, skyddade från regn och snö. Krukorna bör i så fall vara frosttåliga. Börja med att svepa in både kruka och buske i fiberduk och bubbelplast som du hittar i trädgårdsbutiker. Om balkongen är isolerad från huset bör du ställa krukpaketet ovanpå frigolitskivor, finns i byggvaruhus, som skyddar mot kylan underifrån. Du kan också svepa in alltsammans i en trasmatta, ett gammalt överkast eller säckväv om du tror det behövs.

Om du kan placera krukorna mot en husvägg räcker det om du isolerar bara på utsidan. Det är kylan, det vill säga luften, som man vill isolera från.Husväggens läckage fungerar som ett slags värmekälla.

Tåligare perenner än hortensior kan man också övervintra i krukor som man gräver ner i jorden. Jorden har en enorm värmelagringsförmåga och ger gott skydd åt en kruka.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.