Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har på grund av att jag måste resa bort utsatt mina pelargoner för oaktsam behandling. Jag ställde dem på landet i vår gäststuga i Västernorrland för senare transport hem till stan och vinterförvaring. Blev borta längre än väntat och pelargonerna stod KALLT då det blev frostnätter. Jorden var riktigt hård och blommor och större blad frusna. Nu har jag tagit hem dem och bladen har tinat och ser anskrämliga ut. Men mindre nya blad ser ut att ha klarat sig och jorden har nu tinat i värmen. Vad ska jag göra med allt skadat? Ska det få sitta kvar till i vår eller ska jag skära bort det redan nu? Undrar också när på vårkanten jag ska göra vanlig beskärning och omplantering. Har sparat i många är och sått många från frö och skulle inte vilja mista dem helt.
/Lena


Svar:

Pelargoner är otroligt tåliga. Även om plantan ser stendöd ut kan den ha liv i sig och börja skjuta nya skott. Om du kan, tycker jag att du ska avvakta ett tag till innan du klipper bort det som ser ut att ha dött frysdöden för att verkligen ge dem en chans att överleva.

Ställ dem ljust och svalt nu när de är i vintervila, och håll utkik efter nya skott så du kan se vad som lever. Därefter kan du klippa bort det som är snustorrt och dött. Ge dem gärna extra belysning nu under vintermånaderna, några vanliga lågenergilampor gör susen.

I mitten, slutet av feb – början av mars är det sedan lämpligt att beskära dem och plantera om dem i ny jord.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.