Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Hur är det egentligen med örtkrukor som man köper i mataffären, kan man få dem att växa och i så fall – hur ska man göra? Såg en bild på en basilika i en tidning som var över metern hög, är det en speciell sort som blir så stor eller bara den gamla vanliga?
/Elin i Hedemora

Svar:

Den där basilikan, två egentligen hos två olika familjer, har jag också sett i tidningen Land med stor förundran. I ett fall var det en planta som hade överlevt i ett och ett halvt år i köksfönstret och såg ut som en jättelik krukväxt. Det var en vanlig storbladig basilika, sannolikt sorten ’Genovese’, och det framgick inte om plantan hade inhandlats i en trädgårdsbutik eller från örthyllan i en livsmedelsbutik.

Men visst kan man odla både basilika och andra växthusörter från matbutiken på en mycket ljus fönsterbräda, speciellt om plantornas rötter är vid god vigör. Om rötterna är bruna och torra blir odlingsförsöket mera chansartat.

Till att börja med måste örterna planteras om i ny krukväxtjord, gärna uppblandad med pyttesmå lecakulor eller grov sand så jorden inte blir för kompakt. Välj en något större kruka där rötterna kan breda ut sig. Efter några veckor är det dags att börja vattna med lite flytande gödning varannan vecka. På det sättet kan de flesta örtkryddor klara sig inomhus i åtminstone ett par månader.

Alla örtplantor behöver ljus, betydligt mer ljus än normalt dagsljus under höst och vinter, för att frodas. Den som vill uppnå optimalt resultat bör därför rigga upp extraljus ett par decimeter ovanför plantorna. Enklast och billigast är att hänga upp en sladd med en lamphållare och en lågenergilampa på gardinstången. Koppla sedan in en timer och låt belysningen vara påslagen 12-14 timmar om dygnet. Snurra på krukorna då och då så att ljuset fördelas jämnt över plantan.

Basilikan skördar man kontinuerligt genom att nypa av toppskotten, och förstås även direkt ta bort alla blomskott. För om den får gå i blom vill den sedan bara dö.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.