Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Här är svar på ett par frågor om vad man kan göra mot mossa i gräsmattan.

Fråga:

Min lilla gräsmatta har i år blivit en mossmatta.Kan det vara någon hjälp inför nästa år att strö ut kalk nu, innan vintern kommer? Eller är det bara att avvakta och förbättra med nya gräsfrön till våren?
/Heléne Nauclèr

Fråga:
Har en stor gräsmatta runt hela huset som vi köpte för sex år sedan. På senare år har det blivit mer och mer mossa i gräsmattan. Jag undrar om jag kan göra något nu på hösten som gör det svårt för mossan att övervintra. Jag har varje år kört med höstgödsel och förra året använde jag även mossmedel samtidigt, utan större framgång.
/Samer Sada

Svar:
Mossa i gräsmattan brukar vara ett tecken på för lite näring i jorden, för mycket skugga, fukt, eller alltför kompakt jord. I ditt fall är det svårt att gissa vad som har hänt, kanske räckte det med den extremt fuktiga sommaren.

Hur som helst, din gräsmatta mår nog bra av lite gödsel till våren, i början av april är lämpligt. Om du inte vill använda konstgödsel kan du välja hönsgödsel som innehåller mycket kväve. Så också nytt gräsfrö och håll gräset fuktigt när de gror. Det här bör man göra varje vår. En gräsmatta som är frodig och växer kraftigt har bästa motståndskraften mot mossa.

Klipp sedan gräset flitigt, men inte kortare än 4-5 cm, under sommaren och låt gräsklippet ligga kvar som gödning. Se också till att gräsklipparen har vassa skär så att inte gräset rivs av. Avslitna grässtrån är känsligare mot sjukdomar och torka på sommaren.

Räfsa inte bort alla löv på hösten, de som ligger kvar drar maskarna ner i jorden vilket betyder att gräsmattan både får näring och hålls luftig av maskarnas aktivitet. Det är dock inte alltid det räcker med det, en gräsmatta mår bra av att vertikalskäras då och då. Det finns elektriska vertikalskärare som passar för en liten gräsmatta, och om du inte vill köpa en kan du hyra.

Men, det finns också rent hopplösa lägen. Om gräsmattan ligger i djup skugga är det svårt att undvika att mossan tar över med tiden.

Det finns också antimossmedel att ta till, men resultatet är rätt varierande och det är en tillfällig lösning. Många vittnar om att mossan ändå kommer tillbaka en tid efter behandlingen.

Vill du kalka gräsmattan kan du sprida ut dolomitkalk, en säck på 25 kg brukar räcka till ca 100 kvadratmeter. Det brukar man göra i oktober-november och inte i samband med gödningen på våren. Men kalkning ger också bara en kortvarig effekt och det är heller ingen garanti för att mossan försvinner för gott, eftersom det finns många arter som trivs förträffligt även i jord med högt pH-värde.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar