Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag är på väg att plantera träd utomhus i krukor på vår altan. Jag har hört att man inte ska använda lerkrukor för att de kan spricka av kylan då de står ute under vinterhalvåret. Då jag bor i Malmö, där det inte är minusgrader många dagar om året, undrar jag om jag är dum som lägger pengarna på lerkrukor och inte något annat alternativ. Hur kan jag göra för att de inte ska spricka?
/Lina

Svar:
Vill nog varna för att plantera i lerkrukor, även där du bor. För nog kan det väl bli rätt många minusgrader även i Malmö? Det som händer på vintern är att den fuktiga jorden i krukan fryser och därigenom expanderar och trycker på det rätt sköra lergodset. Som spricker.

Nu finns det speciella, tjockare och ibland även glaserade terrakottakrukor som brukar saluföras som “frostsäkra”. Med sådana bör det i alla fall vara ett bättre utgångsläge.
Bästa krukmaterialen för vinterförvaring utomhus är annars stengods, plåt och plast. Samt den nya Lindesbergskrukan i porös och lätt polypropen som isolerar både mot vinterns kyla och sommarens hetta.

Om du vill kan du rådgöra med en trädgårdsrådgivare i dina trakter.

Försök med någon av de här:
Skåne län
Annica Rehvin
0410 – 281 00
apr-sept torsd 18-21

Haldo Edlund, HS Kristianstad
044 – 21 85 70
070 – 207 43 28

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.