Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Tittade på Peter Göttferts råd vid omplantering av orkidéer i Malous program Efter tio. Han sade att man skulle skära bort torkade rötter – och så långt förstår jag. Men han sade också att även de rötter som växer uppåt ska ner i krukan.
Jag har en Phalaenopsis som har mycket rötter som sträcker sig uppåt. Är det verkligen meningen att man ska pressa ner dessa i krukan? Jag trodde att det var luftrötter som också ska ha sin plats just i luften.
/Iréne Lundin-Gullberg

Svar:
Jodå, det är meningen. Luftrötterna som sticker ut över krukans kant ska användas som ”jordrötter”, det vill säga de ska ner i krukan. Omgiven av luftig orkidékompost får de ändå den luft som de behöver.
Man klipper först bort allt som är brunt, fult och dött. Sedan ”snurrar” man försiktigt ner plantan i krukan åt ett håll. Svårt att förklara så här men om du tittar här på Peters bilder så förstår du säkert bättre:

http://www.orchidehuset.se/Arkiv/Omplantering.htm

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.