Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har sedan några år ett päronträd av sorten Esperens Herre. Trädet var av A-kvalitet, men det har svarta och orange fläckar på bladen nu. En del av frukterna ser också ”förvridna” ut och har konstiga former. Kan man göra något år detta?
/Maria, Bromma

Svar:

Jag har rådgjort med trädgårdskonsultenten Solveig Sidblad på Koloniträdgårdsförbundet om ditt päronträd. Det låter som om trädet har fått päronrost. Det är en svampsjukdom som är ganska allvarlig eftersom angreppen kan bli svårare och svårare med åren. Det brukar synas redan på våren då bladen får små orangeröda fläckar med små svarta prickar i. Längre fram kan bladen också falla av i förtid.

Päronrosten värdväxlar, det vill säga behöver två olika växtslag för att utvecklas. Den övervintrar på vissa typer av trädgårdsenar, så om du har sådana kanske du ska överväga att ta bort dem. Och om du har grannar i närheten som har trädgårdsenar bör du nog också resonera med dem om problemet.

De svarta fläckarna kan vara pärongallkvalster. Om angreppet är begränsat så räcker det med att ta bort alla angripna blad och enstaka grenar. På våren, i samband med knoppsprickningen, kan du sedan behandla med kumulus, ett svavelpreparat som finns i trädgårdsbutiker.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.