Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag älskar pioner och vill veta om det går att plantera dem i en blomkruka på min balkong. Om det skulle vara okej att plantera pioner på balkongen, vill jag gärna ha gärna några tips om vad, hur och när det ska göras.
/Elias

Svar:
Jag har själv har jag haft en buskpion i kruka, men bara under några år innan jag planterade ut den i trädgården. Den blommade så snällt och bladverket var grönt och fint, även om det inte växte särskilt kraftigt. Så visst går det. Men när jag frågade en trädgårdsexpert och plantskoleägare avrådde han bestämt eftersom han har märkt att pioner vantrivs i krukor. Bladverket blir ofta brunt och fult hela eftersommaren, utom hos svavelpionen.

Om du ändå vill försöka, tycker jag att du ska välja en buskpion nästa sommar. Plantera den i en stor och djup kruka, minst 30 cm vid öppningen. Bottna med ett dräneringslager av krukskärvor eller lecakulor. Fyll sedan krukan med specialjord för urnor/krukor. Plantera pionen så att förädlingsstället kommer ner en decimeter under jorden. Ställ krukan lite skuggigt, inte i gassande sol, och se till att jorden inte torkar ut. Glöm inte heller att vattna med flytande gödning under sommaren. När blomningen är över kan du ju också flytta undan den bakom andra krukor.

Du får räkna med att plantera om pionen minst vartannat år i ny jord.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.