Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har köpt ett hus med en liten trädgård och har två frågor. På framsidan har vi en liten rabatt i nordöst med en stor berberis. Den vill vi ta bort och göra rabatt av. Har du tips om vilka halvhöga till höga perenner som kan trivas? De skall gärna vara blommande.
På baksidan vill vi sätta upp en spaljé med en klätterväxt. Kan du tipsa om en som växer till sig ganska fort?
/Anki Kolker

Svar:
Här är några perenner som är bra för nordostläge och kan kombineras:
Vipprams, Maianthemum racemosum, 70 cm hög. Den får doftande vita blommor med en limefärgad topp i juni. Bladverket är också jättevackert och får en fin smörgul höstfärg.
Hosta ’August Moon’ – en funkia som är blekt gulbladig. Lämpligt plantavstånd cirka 75 cm.
En mörkgrön låg marktäckare skulle passa bra till, förslagsvis hasselört.
Lökväxter som passar för skugglägen är hundtandlilja och snödroppar.
Klätterväxter: Pipranka, växer långsamt de första åren men efter det går det jättefort och den kan klä in en hel vägg på några veckor. Vildkaprifol, humle och vildvin kan du också välja. Alpklematis fungerar även i skuggläge, finns många olika sorter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.