Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Min mans grav på Uppsala gamla kyrkogård är vackert belägen men det är svårare att hitta lämpliga växter att plantera på den än jag trodde från början. Det är bara en liten rabatt framför en svart polerad granitsten, i övrigt grus. Alldeles utanför ena övre hörnet växer en enorm björk. Jag misstänker att den tar hand om mycket vatten. Vidare omges graven på två sidor i väster och söder av en hög häck, någon sorts tuja skulle jag tro, och följden är att den lilla rabatten inte får så mycket sol.

En småblommig liten rosenbuske har jag försökt med men den blev väldigt tanig, fick nog för lite sol. Och nepeta, som brukar vara snäll, men den trivdes inte alls. Nu i höst petar jag ner narcisslökar, de kommer ju i vår. Men jag skulle vilja ha någon perenn som inte kräver mycket omsorg om sommaren.
/Agneta Sjöberg


Svar:

Tack för din fråga, den inspirerade mig till en artikel om gravplantering (kommer den 25 okt i SvD/Magasinet).

Det första du bör göra är att gräva ur planteringsytan och lägga dit en rotspärr, typ markduk. Cirka 35 cm djup bör räcka, du hittar den i trädgårdsbutiker ibland under namnet geotextil. Om du viker upp duken i kanterna så blir det som ett slags planteringskärl. Det här är ett enkelt och bra sätt att förhindra att rötterna sprider sig ut från planteringen, samtidigt som du stoppar oönskade rötter och rotogräs från att ta sig in.

Till den svarta gravstenen vore det vackert med den kaukasiska förgätmigejen ’Jack Frost’. Den blommar i blåaste blått på våren, och därefter ståtar den med ett stiligt bladverk hela sommaren – silverfärgade blad och gröna bladnerver. 1-2 plantor räcker säkert. Den kritvita orkidénarcissen ’Thalia’ blir ett utmärkt sällskap till ’Jack Frost’ eftersom den blommar samtidigt. Om du vill ha något som blommar på hösten också kan du ju också sätta ner några lökar av tidlösa – ljusrosa krokusliknande, kommer upp så troget varje höst och blommar när allt annat i princip har blommat ut.

Ett annat alternativ är att plantera en eller två daggfunkior. Deras stora bladverk täcker också jorden bra (som ’Jack Frost’) och du kan kombinera dem med en annan lite sirligare vårblommande perenn – ormöga, som också får ljuvliga blå blommor. Sedan kommer ju funkiorna att skjuta upp ljuslila blomstänglar i juli-augusti så det blir en ganska idealisk kombination. Komplettera gärna med vårlökar. Om ni inte har rådjursproblem på kyrkogården kan du exempelvis välja de vackra vita liljetulpanerna ’White Triumphator’. Tulpanlökar kan man ju plantera sent på hösten, in i november, till skillnad från narcisser som helst bör ner i jorden senast i september för att hinna rota sig och överleva vintern.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.