Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har ett stackars pinat litet äppelträd som har blivit alldeles för hårt beskuret. Nu har trädet tusenfallt med ettårskvistar och har inte givit några äpplen i år och bara några i fjol.
Går det att rädda?
/Gunnel G.

Svar:

Ja, det går att rädda. Det du bör göra nu är att gallra bland årsskotten, det vill säga ta bort bortemot hälften av dem. Klipp med en vass sekatör tätt intill grenen så det inte blir en liten tapp kvar. Spara i första hand grenar som växer mer horisontellt och ta bort dem som växer rakt upp. Låt sedan resterande grenar vara obeskurna, det kan utvecklas blomknoppar och frukt på en del av dem även om det kan ta ytterligare ett år.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.