Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har en hängbegonia, tror den kallas Gubben och gumman. Skulle vilja övervintra denna, går det? I så fall hur? Är det knölar man spar? När sätter man om dem i så fall?
/Jimmy & Lotta

Svar:
Att hängbegoniornas vattenfyllda stjälkar är mycket frostkänsliga har ni säkert redan märkt. Men plantan är inte död även om första nattfrosten har tagit kål på bladverket. Begonior växer från en knöl och den brukar i alla fall klara några minusgrader.

Klipp först bort alla svartnade och förfrusna växtdelar och sätt sedan in krukan för övervintring i ett frostfritt men svalt (10-12 grader) och välventilerat utrymme. Knölen kan ligga kvar i krukjorden, bara den inte är alltför våt. Då kan knölen ruttna under vintern. Om ni befarar det tycker jag att ni ska ta upp jordklumpen ur krukan, ställa den på en tidning i rumsvärme någon dag för att torka upp och sedan sätta in den i vinterförvaringen.

Till våren, lämpligtvis mars-april, tar ni fram knölen och planterar om den i ny krukjord och fördriver den inomhus. Sätt den inte djupt ner i jorden utan precis på jordytan. Ställ sedan ut krukan när frostrisken är över.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.