Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Mina rosor som jag odlar i krukor har i sommar drabbats hårt av svartfläcksjuka. Svarta fläckar på bladen som gulnar och faller av. Det har inte hjälpt att jag har försökt plocka bort angripna blad. Nu undrar jag om det är en bra åtgärd att klippa ner och plantera om i nya krukor innan vintern? Eller finns det någon annan bättre åtgärd? Rosorna förvarar jag i växthus över vintern.
/Ingrid Sandell

Svar:

Om du har möjlighet att plantera ut rosorna någonstans i trädgården skulle de nog må allra bäst. Det blir ofta lite väl torrt och kallt i växthus på vintern, om det inte är mycket bra tempererat och välisolerat.

Om du ändå vill ha kvar dem i krukorna är det förstås viktigt att först ta bort alla smittade blad. Klipp också topparna nu i höst, men beskär sedan rosorna som vanligt till våren. Då bör du också plantera om dem och ge dem ny fräsch jord och kogödsel för att stimulera tillväxten. Det hjälper nog inte så mycket att plantera om dem nu på hösten inför vintervilan, men det skadar ju å andra sidan inte heller. Men då måste du ändå sätta dem i ny jord till våren, eftersom svampen kan övervintra på växtrester i jorden.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.