Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Min mor har en oxelhäck som bör vara 40-50 år gammal. Häcken är ca 1,70 m hög, den klipps både på höjden och på sidorna varje sommar. Eftersom den börjar bli lite gles så undrar vi ifall man kan ”starta om” en så gammal häck? Alla plantorna har en ca 50 cm lång stam, som sedan grenar ut sig i två-tre stammar. Längst upp finns det en krona. Klarar en så här gammal häck att klippas ner till t.ex. 75 cm? Vad förslår du att man ska göra? Till saken hör också att en del plantor helt har dött ut.
/Ingrid Rörström

Svar:
Det är nog troligt att häcken mår ganska dåligt, eftersom flera plantor har dött ut. Men en oxelhäck som är i prima form kan klippas rejält eftersom oxel bryter bra även på riktigt gamla stammar. Om ni vill klippa ner häcken är det bättre att ta ner den ända till 15-20 cm. För kapar ni den högre upp blir den ändå gles nertill. Det är lämpligt att beskära oxel på vårvintern, i slutet av mars då nytillväxten stimuleras bäst.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.