Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har en stor hög tuja, kanske tio meter hög. Kan vi ta av 5-6 meter på toppen? Hur blir toppen, vänder de övre grenarna sig uppåt eller ser den tvär och flat ut upptill?
/Tore

Svar:
Huga, är min spontana reaktion. Men visst kan ni, om ni absolut vill. Grenarna strävar ju uppåt och de vänder sig nog så småningom efter några år. Men räkna med att tujan kommer att se ful och stympad ut av en så drastisk beskärning. Är stammen grov blir det dessutom en stor såryta vid beskärningen och frågan är hur den skulle klara ett så stort ingrepp.

Det var vanligt förr att plantera tujor av sorten ’Brabant’ i små villaträdgårdar. Den växer snabbt och har vacker ljusgrön barrfärg. Men den blir med tiden bortemot tio meter hög, och det är många som har ångrat det plantvalet. Det finns många andra sorter som är minst lika vackra men inte blir så gigantiska.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.