Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
I Magasinet skrev du om Anita Bengtssons arbete med att bevara gamla rossorter. Men i faktarutan om hur man kan få rosskott att rota sig saknade jag en beskrivning. Hur gör man? Tidpunkt, jordtyp m.m.? Försöker och försöker men har ännu inte lyckats. Har klarat rododendron, vindruva men inte rosor.
/Elisabeth Stenhammar-Larsson

Svar:
Det fanns helt enkelt inte plats i tidningen för att förklara hur det går till att sticklingsföröka rosor. Så här gör en annan rosenvän, Monica Yngvesson i Perpersgården, Gussjön. Hon är en känd rosodlare som oftast lyckas med sticklingsförökning:

Från midsommar till slutet av juli tar man årsskott, gärna med klack, det vill säga: Man drar försiktigt av kvisten, inte klipper av den. Knoppar och eventuella nypon tas bort. Det ska aldrig vara mer än två blad kvar på kvisten som kan vara 1,5 – 3 dm lång och gärna av en blyertspennas tjocklek, men även tunnare kvist kan gå bra.

Jorden skall vara sandblandad lerjord med små lecakulor i. Två tredjedelar av skottet sticks ner i krukjorden, så nära yttervägg som möjligt. Krukan sänks sedan ner till hälften i vatten en liten stund. Plastpåse, gärna mjölkvit, träs över mot tre stödpinnar och knyts kring krukan.

Därefter ska den stå varmt men inte i sol. 20 grader är bra, 22-23 grader underifrån är utmärkt. I en kompost gräver man ner krukan till hälften. Efter 6-7 veckor brukar rötter synas. Ingen omplantering första hösten för rötterna är alltför sköra. Första vintern är nålsögat, då ska sticklingen förvaras svalt i källare eller dylikt förråd.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.