Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag undrar vad jag skall plantera nu på hösten på en liten grav? Jag har försökt? med höstaster som jag tycker är så vackra, men de senaste två åren har de dött ?efter bara två veckor. Jag vill gärna ha något i vitt samt någon färg. Men jag är öppen för alla förslag, dock helst inte färgad ljung?(färgen regnar bort), och jag är inte så förtjust i konstgjorda färger.
/Elsa

Svar:

Jag tycker det skulle vara vackert med en bas av kärleksört längst bak, 3-5 st beroende på hur stort planteringsutrymmet är. De är tåliga, höstblommande perenner som också har ett fint grönt, eller brunaktigt beroende på sort, bladverk under sommaren. De flesta blommar i olika rosa nyanser, men det finns också vitblommande sorter. De börjar slå ut i augusti och blommar åtminstone hela september.

Nu på hösten kan det också vara stiligt att plantera några plantor cyklamen framför, de finns i alla möjliga rosa nyanser + vitaste vitt. På sidorna kan du plantera murgröna som breder ut sig fint på marken och nästan omringar den lilla planteringen. Det finns en härdig sort som heter ’Baltica’ och klarar vintern i alla fall upp till Stockholmstrakten (och Roslagen där jag bor).

När våren kommer kan du byta ut cyklamen mot penséer, små söta violer eller kruklökar som krokus, tulpaner eller narcisser. Eller varför inte passa på och sätta några vårlökar redan nu i höst? En annan fin perenn på en grav är förstås julros, som blommar tidigt på vårvintern, inte sällan i snö och is. Den har också ett grönt och frodigt bladverk under hela sommaren.

I svaret på frågan om höstfärg på balkongen hittar du ännu fler frosttåliga växter som åtminstone klarar sig fram till jul eller något längre.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.