Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Är det något speciellt jag behöver göra med stockrosorna inför vintern? Jag har äntligen lyckas att få dem att överleva och blomma fint, de är fleråriga, och jag satte dem i våras.
/Helge

Svar:

Om du har haft angrepp av stockrosrost (bladen får bruna ”kuddar”, blir gula och vissnar) bör du nu klippa bort alla angripna blad. Men allra helst redan på våren när symptomen först syns. Låt inte heller svampangripna blad ligga kvar på jorden nu i höst. Stockrosorna klarar sig säkert utan vintertäckning. Jag vet inte var du bor, men där jag bor (zon 3-4) övervintrar de utan problem. Om du ändå är orolig kan du lägga över lite ris eller torra blad lite senare i höst, men det får inte bli fuktigt under det skyddande täcket för då kan plantorna ruttna.
Tvååriga stockrosor kan man faktiskt också få att blomma om man bara klipper bort blomställningarna innan de har blommat färdigt.

Ska man sedan klippa ner hela stänglarna nu på hösten? Ja, det finns ju olika skolor när det gäller höststädning i rabatten. De flesta tenderar att städa mindre och mindre och vänta med all nedklippning till våren. Bland annat därför att det kan bli ett ”vattenledningsrör” rakt ner till växtens rötter om man kapar av stänglarna. Och det betyder att växten riskerar att ruttna bort om det blir mycket blött. Så jag brukar låta mina stockrosor stå kvar eller bara böja ner dem bland rosorna och de andra kompisarna i rabatten.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.