Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag bor i Falun (zon 5) och fick för fem år sedan en magnolia som jag planterade intill en stor sten och skyddade vintertid under de första åren. Inga knoppar och
blommor kom, men nya gröna kvistar med blad varje år. De senaste åren har
jag inte täckt den vintertid och varje år kommer fina gröna stjälkar
med blad men inga knoppar. De gamla grenarna blir lite mörka högst upp
och de nya gröna kommer från ca 1/3 av stjälken nerifrån och växer sig lika höga som ursprungsgrenarna. Jag brukar bara klippa bort topparna, som sett lite döda ut.
Vad bör jag göra nu? Ska jag klippa ner grenarna till den punkt där de nya växer ut? Ska jag skydda den vintertid och i så fall hur? Har fått plantan av mina barnbarn och det vore så kul att få den i blom!
/Bodil Skogberg

Svar:
Det låter som om din magnolia fryser i topparna varje år och det är ju där blomknopparna kommer. De är lite ludna och brukar synas redan på hösten. I så fall är den helt enkelt inte härdig där du bor och det skulle nog inte hjälpa med vintertäckning. Det är bättre att byta ut den mot en härdigare sort. Varför inte en stjärnmagnolia eller en flickmagnolia? Den som jag har heter ’Susan’, är liten och tålig, blommar i rosa och klarar vintrarna i norra Roslagen. Men titta också på den vackra kobushybriden ’Leonard Messel’. Den har frosttåliga stora rosa blommor och hör också till de härdigaste magnoliasorterna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.