Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har ett plommonträd som har fått knölar, svamp på sig. Jag har kalkmålat dem, men hjälper det? Trädet blev starkt beskuret för några år sedan, men det kom igen och bär frukt, så vi tycker inte vi ska ta bort det. Barnens gunga hänger där också på en gren för stor nytta.
/Judit

Svar:

Det är svårt att svara på utan närmare beskrivning. Om bladen får små vårtliknande knölar längs kanterna är det angrepp av plommongallkvalster, mikroskopiska djur som brukar övervintra i knopparna och dyker upp när bladen börjar utvecklas. Det är inte skadligt för trädet och man brukar bara plocka bort angripna blad eller kapa av hela grenar.

Men det kan också vara svampticka, en svår parasit som ger upphov till röta i veden och på sikt kan ta död på trädet. Om det bara är gul-grå-bruna kuddlika fruktkroppar på enstaka grenar så kan det räcka med att skära bort de angripna grenarna så fort som möjligt. I övrigt finns det tyvärr inget annat fungerande motmedel.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.