Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har i 29 års tid haft röda pelargoner i mina balkonglådor. De tre senaste åren har bladen blivit helt ”perforerade” av vad som tycks vara fjärilslarver. Har dock aldrig sett någon fjäril här mitt inne i Stockholms city. Vi har försökt plocka bort larverna från bladens undersida med då har ju ätorgien rent skett, det märks ju knappast innan. Kan äggen finnas i jorden? Hur gör jag för att detta inte ska ske också nästa år? Ingen av mina grannars pelargoner har råkat få samma ovälkomna gäster.
/”Röda pelargoner nästa år?”

Svar:
Det låter som grönsaksfly, larver som brukar gå på pelargoner. De kan bekämpas med larvskydd, ett biologiskt bekämpningsmedel (www.nyttodjur.se). Det gäller att vara uppmärksam redan tidigt på sommaren och plocka bort larverna så fort du ser dem. De utvecklas annars till lite grå och oansenliga nattflyn som bara flyger på nätterna och i skymningen där du kan se dem fladdra runt tända lampor.

De kan säkert förpuppa sig i krukjorden men du byter väl till ny jord varje vår då du planterar om pelargonerna?

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.