Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har sedan flera år tillbaka satt höstanemoner i min trädgård. Bladverket kommer tidigt och är rikligt. Men problemet är att de kommer i knopp väldigt sent, först nu i augusti. Sedan hinner de inte slå ut innan frosten kommer och nyper dem. Jag bor i zon 6/7. Den sort jag satte hette, om jag minns rätt, japansk höstanemon. Är det fel växtzon för höstanemoner, eller finns det sorter som klarar högre zoner bättre?
/Ewa

Svar:
Ja, det är nog fel växtzon för att odla höstanemoner. Men om du kan skydda dem mot den allra första frostknäppen som brukar komma i slutet av augusti eller i början av september kanske de ändå kan hinna blomma. Efter dessa höstliga järnnätter brukar det ju komma en varmare period igen. Enklast är att sätta upp en ställning med några pinnar och hänga över en filt när det vankas nattfrost.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.