Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
På balkongen har jag hela sommaren, tills nu, haft och skött:
• flera prunkande Flitiga Lisa – som slutat blomma och blivit allt tanigare.
• enorma klockrankor – som fått alltfler gula, fula, ofta torra blad.
• ljuvliga ljusrosa fuchsior – som tappat alla blad, samt blommor och knoppar.
Vad sjutton är det för fel? (Nej, inga skadedjur finns.)
/Marina Tucan

Svar:

Det är mycket vanligt att sommarblommor lider av näringsbrist på sensommaren, så min första undran är: Har du verkligen gödselvattnat varje vecka under hela sommaren? Även om du planterade i näringsberikad krukjord av mycket god kvalitet och kompletterade med långtidsverkande näringskulor räcker det inte hela sommaren. Man behöver fortsätta gödselvattna långt in på sensommaren.

Det kan också vara så att du av välvillig iver har vattnat dina balkongkrukor lite för mycket i sommar. Det är lätt att skvätta i lite extra vatten när plantorna slokar och bladen blir gula. Men det kan precis lika gärna vara ett symptom på för mycket vatten. Om det är för blött i krukjorden kvävs rötterna och växten kan inte andas. Det är därför viktigt att alltid känna efter med ett finger så att inte krukjorden är blöt under ytan.

Dina fuchsiaproblem kan vara angrepp av ohyra. Spinn är vanligt på fuchsior och angreppen brukar inte märkas förrän det har gått ganska långt. Men det kan också vara orsakat av näringsbrist.
Dessutom: Om frökapslarna på fuchsior inte fortlöpande putsas bort slutar de också att blomma.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.