Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Bör man plocka bort fröställningarna på vanliga pioner och på buskpioner?
/Nessie

Svar:
Ja, man bör plocka bort dem om man inte tänker använda fröerna. Klipper man inte bort fröställningarna förbrukar plantan mycket energi åt att bilda frö i stället för att låta all kraft gå ner till rotsystemet. Det är i sin tur viktigt för att få ännu bättre blomning nästa sommar.

Just buskpioner är faktiskt rätt lätta att föröka med frö. Men det är ett tålamodsprövande projekt. Räkna med ett par år från frösådd till första bladen och åtminstone fem år tills den nya pionen börjar blomma.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.