Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Undrar om du kan ge mig tips, råd eller förslag på vad jag kan göra med min avlånga trädgård (gammalt torp). Den är ca 60 m lång och 20 meter bred. Den är kantad av en något raserad men dock vacker stengärdsgård. Närmast huset kan jag komma upp med en plan men vad gör jag med resten? Finns inget kommunalt vatten tyvärr så blir anläggning av damm och dylikt väldigt opraktiskt.
/Louise

Svar:
Den här typen av frågor är jättesvåra att svara på när man inte har sett tomten och huset och omgivningen. Man måste “känna in” trädgården som Ernst skulle ha sagt. Jag kan tänka mig att det kunde bli fint med breda perennrabatter i vågform längs långsidorna och ett stiligt prydnadsträd eller två längre ner som kortar av tomten och blir ett blickfång inifrån.

Men du kanske hellre vill göra en rund grusplan mitt i – med krukor à la Medelhavsträdgård? Eller sätta upp ett litet växthus/lusthus längst ner? Klokt att skippa dammen, under dina förutsättninger. Den som anlägger en damm måste också vara beredd på att det blir en himla massa jobb med den.

Föreslår att du investerar i en bra inspirationsbok – Trädgårdsdesign av Ann-Christin och Dan Rosenholm innehåller allt som man behöver veta för att planera en trädgård.

Andra böcker som du kan titta närmare på innan du slår till är:
Stephen Laceys En trädgård blir till.
Christina llminges Bevara och sköta en gammal trädgård.
Kerstin Engstrands Latmansträdgården.
Christel Kvants Trädgårdens rum
och
Sanna Töringes Drömmen om en trädgård.
Lycka till!

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.