Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi vill sätta upp buskar som växer fort och är täta. Problemet är att det är en skogstomt där gränsen mellan oss och grannen är jordfattig, tallar och granar växer på bägge tomterna men vi får knappt gräs att klara sig. En annan granne har en häck med bra buskar, de klipper dem inte förrän de har uppnått den höjd de vill ha, de växer fort – problemet är att grannen har ingen aning vad buskarna heter.
/Anitha

Svar:

Det kan ju tänkas att grannarna har planterat avenbok eller bok som man inte toppklipper förrän de har nått önskad höjd. Däremot sidoklipper man dem varje år. Både avenbok och bok mår bäst av att vårplanteras, senast i slutet av maj.

Ett ännu mer snabbväxande alternativ är fläder. Lärkhäckar växer också snabbt men de kräver full sol. De har en vacker ljusgrön färg sommartid och får en närmast smörgul höstfärg. Annars är stora solitärbuskar av syren ett alternativ.

Men om det är mycket tunt jordlager blir det svårt att få några buskar och träd att trivas där. De flesta kräver ett planteringsdjup på minst 60 cm och bra, näringsrik jord.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.