Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har ett gäng bolltistlar som på tre år inte har utvecklat de vackra blå bollarna utan de blir små bruna och torra. Bladverket är det inget fel på. Har sett små-små svarta, typ flugor i toppen på tistlarna och har sprutat med både vatten och såpa men det inte har det hjälpt.
/Ing-Marie

Svar:

Det kan vara angrepp av bladlöss, inte ovanligt på just bolltistlar. Bladlöss är små insekter, oftast 2-3 mm långa, och kan variera i färg – gröna, svarta och röda är vanligast. De är i sig inte livsfarliga för växten, även om angripna växter brukar bli missbildade, men de kan sprida mer farliga virussjukdomar. Du bör därför plocka bort alla blad och knoppar som är angripna. Försök också klämma ihjäl lössen med fingrarna och spruta bort dem med en kraftig vattenstråle.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.