Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
När ska man noppa av rosorna efter blomningen? Tar man hela knoppen eller strax under? Och hur ofta per säsong? Min granne plockar rosorna direkt de har blommat, så mina rosor har inga blommor längre.
/Catrin

Svar:
Vissna blommor och blomställningar klipps bort fortlöpande under sommaren tillsammans med ett eller två fullt utveckade blad nedanför blomskotten. Det är förstås inte nödvändigt men på det sättet hjälper man remonterande, återblommande, rosor att orka blomma om.

Ungefär samtidigt brukar det vara bra att ge en extra giva gödsel om det inte redan görs regelbundet, gärna med flytande näring från vattenkanna. Glöm inte heller att vattna rosorna en gång i veckan, allra helst med rotvattnare eller droppslang som gör att vattnet verkligen tränger ner till rötterna och inte bara duschar ytan.

Många rossorter som bara blommar en gång på sommaren bildar nypon och då ska förstås inte den vissna knoppen klippas bort.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.