Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har fått tomatfnatt i år, inspirerad av ”tomatkungen” Åke Truedsson. Min undran: Ska man toppa tomatplantorna? De växer så det knakar i växthus och utomhus. Hur mycket bör man blada av när tomatklasarna nu hänger tunga?
/Kristina Lundgren

Svar:
Alla högväxande tomater, inte busktomater och dvärgsorter, måste ”tjuvas” ungefär en gång i veckan. Det betyder att man nyper bort de små skotten som kommer i ”armvecken”, plantans bladveck intill stammen. Det luktar härligt när man gör det, och det är ett bra tillfälle att också se över plantan och linda upp den runt snöret eller växtstödet.

Jag brukar toppa plantorna och ta bort ganska mycket av bladmassan när tillväxten är över, så att solen kommer åt själva tomaterna under de veckor som de mognar fram. Glöm inte heller att vattna tomaterna regelbundet och ge aldrig
flytande näring till en planta som har torkat ut. Ojämn vattning brukar
resultera i spruckna tomater.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.