Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har ett citronträd som vi har lite svårt att förstå oss på. Vi har planterat om trädet och satt det i en lerkruka i stället för den plastkruka, i vilken den var planterad när trädet inköptes. Krukan står i ett stort ljust fönster. Trädet med frukter vill bara vissna och trädet tappar blad. Har du något råd du kan oss?
/Caroline Stålhane

Svar:
Det framgår inte hur ni har övervintrat trädet. Det är nämligen just det som är det knepiga med citrusträd. De behöver, som alla Medelhavsväxter, en mycket ljus (extrabelysning 12-14 timmar) och mycket sval (helst inte över + 12 grader) plats och försiktig vattning under det mörka halvåret. Frostfritt dock, för citrusträd tål inga minusgrader. Torr inomhusvärme under vintern är inte att rekommendera. Även om man duschar trädet regelbundet blir det för torrt och varmt för att det ska trivas.

På sommaren trivs det bäst i full sol och en regnskur då och då gör ingen skada, bara vattnet kan rinna igenom krukan. Annars kan rötterna drunkna av syrebrist. Det bästa är att vattna ordentligt och sedan låta krukjorden torka upp mellan vattningarna. Ge gärna en svag näringslösning varje gång, det finns speciell citrusnäring. Men ingen näring alls mellan november och februari.

Jag planterar om mitt lilla kalamondinträd varje vår i en lite större lerkruka med ett lager lecakulor i botten för dränering. Jorden är vanlig krukväxtjord som jag har blandat ut med lite rhododendronjord och pyttesmå lecakulor för att få den porösare. (Det finns också speciell citrusjord att köpa.)

Om trädet står utomhus nu under sommaren måste det in bums när nattfrost hotar. Och om det av någon anledning skulle behöva beskäras är bästa tidpunkten på våren när tillväxtperioden börjar. Rotskott från stammen ska alltid tas bort och man brukar även kapa grenar som växer inåt eller korsar varandra.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.