Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har hjortproblem, dov- och kronvilt.
Behöver tips på marktäckande perenner och andra typer av blommor och växter som de inte tycker är smakliga. Funkia äter de. Om du också har tips om hur man håller vildsvin utanför gräsmattan så är de välkomna. Stängsel är just nu inte ett alternativ.
/Camilla

Svar:
När det gäller vildsvin är det nog bara avskjutning som hjälper. Kontakta din kommun för att få reda på om du kan få skyddsjakt.

Dovhjort och kronhjort beter sig ungefär som rådjur när det gäller trädgårdsväxter. Du får därför följa samma råd som ges till trädgårdsägare med rådjursproblem. Sök i trädgårdsbloggen under rubriken ”Rådjur och harar” så hittar du en rad knep och åtminstone ett (blodmjölssoppan) som brukar fungera klockrent.

Det är lite vanskligare att föreslå växter som de inte gillar. Det finns ju liksom ingen garanti för att de djur som går i din trädgård inte skulle kunna få för sig att kalasa på förment viltsäkra växter.

Men de växter som brukar föreslås är lökväxter som allium, scilla, påsk- och pingstliljor, kejsarkrona och kungsängslilja. Krokus också, påstår Sveriges Lantbruksuniversitet i sina utförliga listor över rådjurståliga växter. Men det stämmer dessvärre inte med mina egna bistra erfarenheter uppe i Roslagen.

Perenner som bolltistel, brudslöja, dagliljor, daggkåpa, euforbia, kattmynta, stormhatt, fingerborgsblommor, kungsljus, lavendel, plymspirea, vallmo och pioner anses också rådjurssäkra. Liksom klätterväxterna klematis, kaprifol, pipranka och klätterhortensia. Kryddigt doftande växter och örter brukar också klara sig.

Men om det är många djur på ett litet område, och följaktligen också ont om föda, kan de äta precis allt som växer i trädgården.

Ett faktablad med en utförlig lista på ett hundratal rådjurståliga växter kan beställas från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, på tel: 018-67 11 00.

Och ett PS, från en luttrad läsare:
En eltråd ca 20cm över marken är det enda som hjälper mot vildsvin. Avskjutning är en väldigt tillfällig lösning, hälsar Erik Stiernswärd.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.