Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Varför får rosens blad bruna prickar/fläckar?
Vilka åtgärder krävs?
/Bo Grandin

Svar:

Dina rosor har drabbats av svartfläcksjuka, ett tyvärr ganska vanligt svampangrepp. Bladen får först brunsvarta fläckar, därefter gulnar de och faller av. Om man inte tar bort och slänger bladen kan svampen övervintra på de nedfallna bladen, och så upprepas problemet år efter år.

Friska rosor drabbas sällan av svampsjukdomar, så enklaste rådet är: byt sort. Fast jag kan förstå om du inte vill göra det. Men om rosorna är riktigt gamla kan du nog se det här angreppet som en ålderskrämpa och ändå överväga om du inte ska kassera dem och plantera nya, mer motståndskraftiga sorter.

Jag vet ju inte vilken sort du har, men om du vill ha en frisk storblommig klätterros är den röda Flammentanz ett bra val. Astrid Lindgren, Bonica, Ispahan, Stanwell Perpetual, The Fairy, Thérèse Bugnet, och Kronprinsessan Victoria är några andra motståndskraftiga rosor som rekommenderas av växtskyddsexperten och hortonomen Maj-Lis Pettersson i hennes utomordentliga bok Skydda din trädgård.

Du kan förstås också pröva det gamla trädgårdsmästarknepet mot svartfläcksjuka – att spruta med en blandning av 5 dl vatten, 1 dl Atamon (konserveringsmedel för saft och sylt) och 1 dl såpa. Men den här behandlingen bör sättas i så tidigt som möjligt på säsongen och måste också upprepas flera gånger.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.