Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
På äldre dar söker vi minska arbetet i vår stora trädgård. Som ett led i detta tänker vi byta en friliggande solig perennrabatt (2 x 3 m) mot rosor. Vi vill ha röda rosor som blommar lång tid och är remonterande och inte är så utsatta för skadeinsekter och sjukdomar. På annan plats i trädgården har vi rosen Hanne som vi tycker är vacker men svår att få tag i. I rabatten finns nu bland annat lavendel och den höga stäppsalvian. Kan vi behålla dem som inslag i rosenrabatten, eller har ni annat förslag?
/Birgitta B.

Svar:
Det är en jättebra idé att behålla lavendel och stäppsalvia som rabattsällskap till de röda rosorna. Lammöron, de låga Stachys byzantina ’Silver Carpet’, som kantväxt i rabatten skulle också bli vackert.

Jag kan verkligen rekommendera Nina Weibull, en klassiker och en av de härdigaste floribundarosorna. När den börjar blomma i slutet av juni fortsätter den oavbrutet till långt inpå hösten. Mina äldsta är långt över femton år och blommar fortfarande ihärdigt, och de nyinköpta som jag har kompletterat med är helt överdådiga i sin blomning.

Andra härdiga och friska röda rosor som påminner om er favorit tehybridrosen Hanne är:

Ingrid Bergman – anses vara den allra bästa tehybriden med mörkröda blommor. Blommar också från slutet av juni till senhösten.

Gisselfeld – en annan dansk tehybridros som blommar lika länge och har dessutom lång hållbarhet i vas som snittblommor.

Allotria – en av de bästa och härdigaste röda floribundarosrosorna. Lite orangeröd när den först slår ut.

Europeana – mörkt blodröd floribundaros, härdig ända till zon 5.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.