Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Utanför min bostadsrättsbalkong på bottenvåningen får jag nu arrendera en rektangulär yta, åtta m bred och totalt 32 kvm. Ytan är idag ojämn och det börjar växa glest gräs efter områdets renovering. Plätten kan ramas in med 70 cm högt standardstaket, vilket jag tror behövs. Eventuellt blir det trätrall som ”golv” på en del, resten får vi inte täcka för där är det grustäckt.
Tacksam för tips om vad du tror blir bra att odla. Området ligger i sydost men pga. enorma träd (vet ej vilken sort) skyms hela min plätt av skugga hela dagen.
Vad kan jag odla som trivs i skugga? Kan jag odla något i 60 X 60 blomlådor på fot? Eller ska jag lämna en del ”rutor” öppna i trätrallen och odla där? Kan jag odla något ätbart? I så fall vad föreslår du?

Den nyrenoverade fasaden går i tegel/rosa färg, så jag tycker inte att rosa eller gula blomfärger passar så bra utan har enbart vita och blå blommor i mina få nuvarande krukor.

Jag har inte möjlighet att köpa dyra plantor men kan tänka mig en investering om det är perenna växter. Tycker det är roligt att pyssla och ser fram emot en egen liten odling. Det vore roligt att höra vad som är möjligt att få till på denna skuggiga plats!
/Eva-Karin i Tyresö

Svar:
Först ett grattis till denna ovanliga lilla trädgårdstäppa. Det finns mängder av växter som trivs i skuggigt läge, och det kan bli riktigt vackert om du håller dig till ditt färgschema med enbart vita och blå blommor.

Visst kan du odla perenner både i blomlådorna och i rutorna i trädäcket, men dessvärre är det nog så att de flesta ätliga växter kräver mer sol för att smaka riktigt gott. Ett någorlunda soligt läge krävs också för att bär och grönsaker ska hinna mogna innan det blir höst och vinter igen. Möjligen skulle du kunna försöka odla svarta vinbär, men de kommer att smaka surare i ditt skuggiga läge än om de odlades i full sol.

Satsa i stället på skuggälskande perenner med vackert bladverk som gör att de är lika vackra även när de inte blommar.

Rodgersia – storbladig och yvig.

Funkior – finns i massor av gröna nyanser och bladstorlekar.

Hasselört – jättebra marktäckare i skugga.

Kaukasisk förgätmigej – blommar i ljuvligaste blått på våren/försommaren. Sorten ’Jack Frost’ har också stora silvermönstrade och hjärtformade blad.

Liljekonvalj – också en vacker vårväxt.

Löjtnantshjärta – välj den vitblommande.

Silverax – sensommarens primadonna, vita blommor.

Rhododendron – om du tycker att du har plats.

Vissa nävor går också bra i skugga, exempelvis flocknäva (sorten ’Album’ har vita blommor) och brunnäva (brunvioletta blommor, finns också i vitt) men den senare har en otrolig växtkraft och kan lätt ta överhanden.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.