Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har en balkong med sommarsol i några timmar på eftermiddagen. Ingen sol vintertid. Där finns ett fast planteringskärl, trälåda med plastinnerbeläggning, ca 70 x 40 cm, höjd ca 35 cm. Rätt så vindskyddat läge. Vilka vintergröna resp. blommande växter som kräver minimal skötsel kan trivas där?
/Barbro K

Svar:
Här är några härdiga, vintergröna växter som nog kan trivas på din balkong:
Dvärgcembratall, Pinus cembra ’Ortler’ – smalväxande med korta blåaktiga barr. Alternativt P.c. ’Tamangur’ med minikägelform.
Dvärgblågran, Picea pungens ’Blue Bell’.
Dvärgkaragan, Abiers koreana ’Kohout’ eller ’Silberperle’.

Bland dessa skulle det kunna vara vackert med några växter i avvikande bladfärger som: gulbladigt penningblad, rödbladig alunrot och funkior i olika gröna nyanser och bladteckningar. Löjtnantshjärta och en alpinklematis ’Tage Lundell’ som med små rosa nickande blommor vore också vackert mot allt det gröna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.