Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag är en rätt ovan trädgårdsägare och jag har fått ett ogräs som håller på att ta över hela trädgården. Det har inga blommor men flera blad som utgår från mitten, med blomblad som ligger i samma plan rakt ut och väldigt grönt. Rötterna är som seriekopplade under marken och det luktar lite kryddigt när man klipper dem. När jag försökte beskriva det för en gammal arbetskamrat så sa hon något om kål. Hur ska jag göra för att få bort det helt så att min gräsmatta syns?
/Fredrika

Svar:
Av beskrivningen att döma låter det som kirskål eller kers, ett av de vanligaste fleråriga ogräsen i trädgårdarna. Det beror förstås på att det är synnerligen svårutrotat. Kirskålen växer utifrån jordstammar och varje liten avbruten bit växer snart upp till nya plantor.
Däremot kan du hålla efter kirskålen med gräsklipparen. Man ser den aldrig i gräsmattor som klipps kontinuerligt.

Du vet väl att kirskålen är ätlig? Man kan plocka späda nya blad och antingen äta dem råa i en sallad eller ge dem ett lätt uppkok, ungefär som spenat. Jag har också sett ett recept på kirskålspesto där man blandar maskrosblad och kirskål i stället för basilika och mixar bladen tillsammans med olja, parmesan, pinjenötter och vitlök. Det lär ha varit munkarna som introducerade kirskålen i Sverige som nyttoväxt. Dess latinska namn, Aegopodium podagraria, antyder att kirskål kan ha använts som medel mot gikt, även kallat podager.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.