Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har nyligen blivit med trädgård. Första vintern försökte jag övervintra en vindruva i kruka på min inglasade veranda. Täckte krukan med dubbelt lager av bubbelplast, men den möglade bort. I vinter ville jag övervintra stamrosor, pelargoner och dahliaknölar i mitt uteförråd och inredde en garderob med frigolit. Allt blev totalt mögligt men stamrosorna överlevde i alla fall. Rosorna har stått ute i sina krukor, och jag upptäckte att myrorna trivdes jättebra i ytterkrukorna. Satte i lite myrr, myrorna dog och det blev mögel i krukorna. Nu har jag upptäckt att mitt vildvin och murgröna verkar ha drabbats av vad jag tror är mjöldagg. Jag är ett stort frågetecken, har du några råd?
/Ulla

Svar:
Jag tror det blir för fuktigt och instängt på din veranda. Bästa sättet att undvika mögel är att lufta. Försök hålla dörren eller ventilerna öppna under milda vinterdagar. Just vildvin brukar vara tillräckligt härdigt för att planteras utomhus, då skulle du inte behöva få några problem med mögel och mjöldagg.

Myror i krukor är ett gissel, och även om de trivs allra bäst när det är torrt brukar det inte fungera att försöka vattna bort dem. Ett knep att undvika myror i krukorna är att alltid lägga ett finmaskigt nät, växtfiberduk eller ett glest tyg över hålet i krukbotten innan du lägger på lecakulor och jord och planterar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.