Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag köpte en liten/ung buske med fyra skott, ca 50-60 cm. Den skulle placeras i en häck av äldre forsythiabuskar som har beskurits mycket i höstas då jag köpte min koloni. Nu kom det på de gamla buskarna nya skott ca 1-1,20 m höga. Hur ska jag klippa dem för att får rikligt buskage och inte pinnar som inte ger en insynsskyddad känsla.
/Gabriela

Svar:
Forsythia är en tålig buske som till och med kan formklippas. Fortsätt att beskära buskarna men helst under tiden juli-september. Klipp av gamla torra grenar längst ner och korta in yngre grenar till önskad längd. Ett riktmärke är: svaga skott beskärs till 30-50 cm ovan mark, starkare skott 60-70 cm ovan mark. Jag har själv en gammal risig buske som jag klippte ner helt efter blomningen häromåret. Sedan fick den lite kogödsel för att komma igång och växa och idag är den som ny, blommar som aldrig förr.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.