Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har fått något grått på rosblad som liknar gråmögel (heter det så?). Kan rosor få det? Och måste de i så fall tas bort för att inte smitta ner annat? Dessutom är en del blad gula men plantan är inte torr.
/Eivor Åbrandt

Svar:
Du verkar ha fått mjöldagg på dina rosor. Det är en svampsjukdom som växer som en vitgrå, puderaktig beläggning på både blad och stjälkar och även på rosenknopparna. Svampens sporer sprids effektivt till andra växter genom regn, vind, insekter och redskap så det gäller att sätta in moteld i tid. Du skriver inte hur dina rosor växer, men om de exempelvis står inklämda intill en husvägg skulle jag nog överväga att flytta dem till en luftigare plats, ge dem ny rosjord att växa i och därefter se till att rotsystemet inte behöver lida av vattenbrist.

Men till att börja med ska du ta bort alla angripna blad och kasta dem (inte i komposten förstås). En såplösning, blandning av ½ dl såpa (eller diskmedel) och 1 msk rödsprit, plus 1 msk bikarbonat, per liter vatten KAN ha effekt om du sprutar flera gånger med några dagars mellanrum.

Det finns också ett biologiskt bekämpningsmedel, i form av en sorts svamp som lever på just mjöldaggssvamparna, men det ska helst sättas in i förebyggande syfte, innan angreppen har brutit ut. Du kan också hitta olika preparat i trädgårdsbutikerna som påstås ha god effekt på mjöldagg.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.