Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag bor i en lägenhet med en gård som delas av alla i huset. Jag har nu hittat ett hörn av gården där jag skulle kunna ställa några krukor under sommarhalvåret, men som måste flyttas vintertid av snöröjningsskäl. Platsen är vid en södervägg som blir mycket varm på morgonen och fram till mitt på dagen, men som skuggas av träd på eftermiddagen. Jag funderar nu bland annat på att anlägga ett ”flyttbart” stenparti i en gammal badbalja av zink.

Är zink alls ett lämpligt material att plantera
i, eller kan det förgifta växterna? Bör jag borra
dräneringshål? Hur ska jorden vara, ska det vara
matjord i botten och stenar ovanpå? Hur
övervintrar man växterna, kan man lämna dem ute?
Eller trivs de bättre på vinden, vid ett
vindsfönster? Där är svalt och ganska mörkt.
Eller går det att övervintra växterna inne i lägenheten?

Kan du också ge tips på bra växter som trivs ihop, och helst blommar under olika delar av säsongen?
/Marianne i Göteborg

Svar:
Visst kan du plantera i zink, det är ganska vanligt till och med. Men tänk på att ett zinkkar blir mycket varmt i sommarhettan så det kommer att krävas ständig vattning. Och du bör absolut borra dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna ut. Stenpartiväxter trivs bäst i porös, grusblandad jord och du kan lämna dem ute om du väljer härdiga växter som inte behöver skyddas vintertid. Däremot ska du inte alls fundera på att övervintra dem i rumstemperatur inomhus. Alternativet är om du har ett kallt (inte varmare än +4-5 grader) och frostfritt utrymme att förvara dem i.

Här är några härdiga växtförslag för hela säsongen:
Fjällkåpa, kattfot, krypmalört, stenkyndel, mattnejlika, alunrot, penningblad, kärleksört ’Bertram Andersson’, småiris och halvgräset bunkestarr – Carex elata ’Aurea’

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.