Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Här är två besläktade ogräsfrågor:

Fråga 1:

I nästan alla rabatter i vår trädgård men också i t ex grusgångar har knölklockor i mängder slagit rot. Vad kan man göra?
/Bim de Verdier

Fråga 2:
Hur blir vi av med knölklockor i vår trädgård? Har mycket buskar och perenner. Blåsipporna förökar sig med myrornas hjälp, en planta har hittills resulterat i minst ett trettiotal, gullvivorna har ”invaderat” hela trädgården. Det mesta fungerar bra, men vad gör vi med knölklockorna? De nästlar sig ju in överallt.
/Mary Fallberg, Molkom

Svar:
Knölklocka är ett vackert om än rysligt svårutrotat ogräs. Rottrådarna sprider ut sig från egentliga rötterna som ser ut som vita morotsrötter, modell mini. Precis som när man drar upp maskrosor brukar bitar av rothalsen bli kvar i jorden och därifrån växer sedan nya skott ut och bildar nya plantor. Dessutom sprider ju både knölklockor och maskrosor sig flitigt med fröplantor.

Jag har konsulterat en gammal trädgårdsmästare som menar att det enda sättet att bli av med knölklockor är att upprepade gånger spruta med ogräsmedlet Roundup. Det kan ju fungera i grusgångar, men om du skulle spruta i rabatterna träffas ju även andra plantor som du vill ha kvar. Så där är ihärdig rensning nog det enda sättet. Men varenda liten rotbit måste grävas upp.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.