Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har en rad vinbärsbuskar som gränsar till en gång belagd med klostersten. Längs kanten och mellan stenarna på denna klostergång frodas ogräset. Jag undrar om jag kan bekämpa ogräset genom att hälla på ogräsättika. Tar inte vinbären smak om ättikan kommer ned i jorden och sugs upp av burkarnas rötter? Jag brukar göra vinbärssaft och är rädd att saften ska få smak av ättika.
/Roland

Svar:
Nej, det är ingen risk att saften kommer att smaka ättika. Men tänk på att ogräsbehandling med ättika skadar blad på alla växter. Det blir en lokal kraftig försurning som också skadar en del organismer i jorden, men ytligt och snabbt nedbrytbart.
Var försiktig i hanteringen, det är en stark syra med frän lukt.

Det finns numera ättiksskum, samma medel men lättare att sprida i punktinsatser. Dessutom ligger det kvar bättre på plats. Men man måste vara ihärdig med behandlingen eftersom ättikan inte har någon större systemisk effekt ner i rötterna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar