Ättika mot ogräs

Fråga:
Vi har en rad vinbärsbuskar som gränsar till en gång belagd med klostersten. Längs kanten och mellan stenarna på denna klostergång frodas ogräset. Jag undrar om jag kan bekämpa ogräset genom att hälla på ogräsättika. Tar inte vinbären smak om ättikan kommer ned i jorden och sugs upp av burkarnas rötter? Jag brukar göra vinbärssaft och är rädd att saften ska få smak av ättika.
/Roland

Svar:
Nej, det är ingen risk att saften kommer att smaka ättika. Men tänk på att ogräsbehandling med ättika skadar blad på alla växter. Det blir en lokal kraftig försurning som också skadar en del organismer i jorden, men ytligt och snabbt nedbrytbart.
Var försiktig i hanteringen, det är en stark syra med frän lukt.

Det finns numera ättiksskum, samma medel men lättare att sprida i punktinsatser. Dessutom ligger det kvar bättre på plats. Men man måste vara ihärdig med behandlingen eftersom ättikan inte har någon större systemisk effekt ner i rötterna.

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Kommentarer inaktiverade.

Väntetiden ökar för asylsökande barn

migrationsverket

Prognos: 10 000 ensamkommande flyktingbarn i år.

Härifrån kommer flest av de unga

grafik

Halva landets befolkning har fördrivits.

<b>Nummer 5: Inte följa klädkoden. </b> På inbjudan brukar det vara utmärkt vilken klädsel som gäller för respektive bröllop. ”Om man som kvinna blir bjuden till ett bröllop med klädsel kavaj och man kommer med byxor så är det bom”, säger Mats Danielsson. Men regeln gäller även åt andra hållet. ”Du kan inte klä dig över nivån som är angiven, det är oschysst”. Män som bär frack på ett bröllop där klädkoden är kavaj är alltså inte okej. Etikettexperten betonar också att reglerna inte är så hårda som man kan tro – exempelvis är det helt okej att ha vitt – bara inte helvitt. ”En vit klänning med ett rosa band går bra”. Helsvart går också bort. En myt som förekommer är också att man inte får ha rött. Det motbevisar prinsessan Victoria på den här bilden från danska prins Joachims bröllop 2008. Pinsamt

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Experten: Nio felsteg i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

Regeringen backar
efter hårda kritiken

”Åkte på pumpen rejält” om vindkraften.

”Fått nog av system som plundrar staten”

spanien

Uppstickare i det spanska valet.

MP slår tillbaka mot Nasa-forskares kritik

Kärnkraft

”Han har dålig insyn i debatten”.

Hur kan de tjäna tio
gånger mer än jag?

Berglins

När programmen är så gräsliga.

Varning: Greklands kollaps nära

Betalningskrav

Nödvaluta? Greklands statskassa är i praktiken tom.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Svensk världskänd – skrämmer björn

Femte gången

Spektakulärt filmklipp sprids.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.