Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har en stuga i Södermanland och skulle vilja flytta en slånbärsbuske till tomtens ena kant som gränsar till en åker. Hur och när ska vi göra detta? Vi tänkte ta upp en befintlig planta på ett annat ställe och flytta dit.
/Jonas Kihlgren

Svar:
Hösten är en bra flyttperiod, även i växtvärlden. Vissa välmående plantor är tåliga och tål att flyttas utan förberedelser. Men om ni vill vara på den säkra sidan kan ni förbereda flytten redan nu genom att rotbeskära plantan (om den är gammal) runtom. Skär då med en spade ut en cirkel med ca 70 cm i diameter och gör ett smalt dike ner till 30 centimeters djup. Fyll på med plantjord så får busken en chans att under sommaren växa ut med nya friska rötter.

Gräv sedan upp den på hösten så sent som möjligt när plantan har avmognat och flytta den. Då är det större chans att den etablerar sig på den nya växtplatsen eftersom den redan har påbörjat nytillväxten av rötterna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.