Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vilken magnoliavariant är möjlig att plantera i Stockholmsområdet och i vilket väderstreck är chanserna störst att få den att trivas?
/Lena Spångberg

Svar:
Det är en myt att magnolia skulle vara svårodlad norr om Skåne. Ända uppe i Jämtland växer tehusmagnolian Magnolia sieboldii i skyddat läge och i Mälardalen kan man lyckas med ett hundratal olika sorter. I Stockholm finns magnolior som till och med överlevde de kalla krigsvintrarna på 1940-talet.

Att de är mycket livskraftiga förstår man när man vet att magnolior är urtidsväxter, samtida med dinosaurierna, och var de första blommande träden på jorden.

Ju längre norrut man bor, desto längre tid tar det innan de etablerar sig. Magnolior har nämligen mycket känsliga rötter. Men det är inte vintern som är största bekymret, snarare de korta, kyliga svenska somrarna. Därför blir inte magnolior lika stora träd här som på sydligare breddgrader. Men det kan ju å andra sidan vara en fördel i en liten villaträdgård.

Bland de härdigaste är kobussorterna Leonard Messel, Merrill och Royal Star. Den lilla buskmagnolian Susan klarar också vintrarna uppe hos mig i Roslagen.

Här är några bra odlingstips som jag har fått av John Lennart Söderberg, författare till boken Magnolia – Välja, köpa och odla i Sverige.

1. Köp en krukodlad planta med oskadade rötter och djupgrönt bladverk på stadiga grenar. Undvik frestelsen med många blomknoppar som tar för mycket kraft från plantan, eller klipp bort dem i samband med planteringen. Större exemplar klarar första vintern bättre.

2. Välj rätt växtplats. Ett vindskyddat sydvästläge med skydd mot tidig vårsol och liten risk för sen markfrost är bäst. Skyddade innergårdar ger ett perfekt mikroklimat. Magnolior trivs i fukthållande kemiskt sur jord med god dränering.

3. Gräv en rejäl grop, minst en halv meter djup och en meter i diameter. Jordförbättra med torvmull, rhododendronjord, barkmull, lövkompost eller ytskiktet från barrskogsjord. Blanda gärna in grovkornig sand, lecakulor eller små stenar som gör jorden mer porös. Stick ner en stödpinne, utan att skada rotklumpen. Stampa inte på jorden!

4. Hjälp till på våren. Det tar bortemot fyra år för en nyplanterad magnolia att etablera sig. Skydda nya plantor med säckväv mot den farliga vårsolen och snabba växlingar mellan upptining och frysning. Vattna vid torka på våren och försommaren, långsamt och perifert med ljummet vatten.

5. Trampa inte omkring vid nyplanteringen och gräv inte heller ner vårlökar. Magnoliarötterna breder ut sig ytligt och är sköra som halvkokt spagetti.

6. Gödsla på våren med natur- eller konstgödsel med hög kvävehalt, men ge inget efter midsommar.

7. Sätt upp gnagskydd eller nätstaket och täck marken med löv inför vintern.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.