Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag brukar odla små tomater på min inglasade balkong. Jag får ofta bra och god skörd men plantorna blir alldeles för höga och yviga, så balkongen ser skräpig ut och det blir för lite plats för blomsterprakten. Finns det någon tomatsort med bra och tidig avkastning, som inte blir högre än ca 1 meter? Kan man reglera tillväxten genom att begränsa gödslingen utan att det blir färre tomater?
/Britta Wessel, Falköping

Svar:
Jag tycker du ska välja små sorter av både busktomater och cocktailtomater. Satsa på busksorter i stället för klängande växthussorter som ränner i höjden och i princip aldrig slutar växa. Titta närmare på sorterna Solguld, Agata, Golden Queen Burpees Jubilee, Oregon Spring och Outdoor Girl.

Det finns till och med dvärgbusktomater som inte blir högre en halv meter och växer svagt men kompakt (bland annat sorterna Pendulina, Florida Petit och Yellow Canary).

Visst kan man reglera tillväxten med gödslingen, men bara till viss del och inte helt. En sort som har den egenskapen att bli lång och hög kommer ändå att växa så.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.