Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vid sommarstugan i Hälsingland har alpklematisen vuxit sig rätt stor. På försommaren ser den risig ut och jag skulle vilja klippa bort det mesta men så tittar jag noga, och sannerligen, kommer det inte knoppar från vad som ser ut som helt stendöda pinnar! Nästa gång jag kommer upp blommar den stolt med blå blommor men sedan blir den risig igen. Vad skall jag göra?
/Elisabeth

Svar:
Alpklematis blommar under vår och försommar på fjolårsveden och en del sorter blommar om ytterligare en gång på sommaren. Den sortens klematis ska egentligen inte beskäras utan bara putsas. Det betyder att man knipsar bort torkade och trista delar, och var man ska klippa ser man bäst när den har börjat växa från till synes helt stendöd ved. Precis som du har noterat. Du kanske bara ska klippa bort lite mer än du brukar på försommaren?

Men visst kan du ta till med storsläggan om klematisen har vuxit sig alltför yvig och risig. Kapa då rankorna ganska radikalt direkt efter blomningen. Det kallas föryngringsbeskärning och det tål den om växten i övrigt mår bra.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.