Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Bladlöss och vita flygare hur bekämpar man dem?
/Börje

Svar:
Hallå Börje, nu ska det uppenbaras för dig varför man talar om gröna fingrar. Gå genast ut och kläm ihjäl bladlössen! Så fort du ser dem på blomstjälkar och blad, och glöm inte att inspektera bladens undersida också där de helst håller till.

Bladlöss är små insekter, 2-3 mm långa, och kan variera i färg från ljusgult till svart, men de allra vanligaste är gröna. Så vitt jag förstår föds bladlösshonor gravida och föder sedan nya gravida bäbisar på ett sätt som närmast liknar jungfrufödsel. Nyckelpigor livnär sig huvudsakligen på bladlöss så var extra rädd om dem.

Du kan också spruta bort bladlössen med en stark vattenstråle. Riktigt svåra angrepp kan sprutas med såpsprit (3-5 cl per liter vatten) som finns att köpa på apotek. Spruta upprepade gånger med några dagars mellanrum så får du också med nya generationers bladlöss.

Vita flygare, mjöllöss, är betydligt tuffare att bli av med. De håller också företrädesvis till på undersidan av bladen. Den största skadan orsakas dock av deras sockerhaltiga avföring, så kallad honungsdagg. I den växer sotdaggssvampar som gör att bladen får en ohälsosam svart beläggning.

Hortonomen Maj-Lis Pettersson, en av Sveriges främsta växtskyddsexperter, rekommenderar hobbyodlare att behandla med Provado insektsspray en gång i veckan i en månads tid. Finns också i form av pinnar som stoppas ner i jorden. I växthusodlingar används biologisk bekämpning med hjälp av en parasitstekel mot mjöllössen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.